2011. május 29., vasárnap

Koriander mag,magok - Jelenlegi ára: 150 Ft

Eladó koriander magok. 50 mag 150 forint
Ernyősök családjába tartozó egyéves növény, gazdagon elágazó szára 50-60 cm magas. Alsó tőlevelei kerekdedek, kevésbé szárnyaltak, mint a felső, fiatalabb szárlevelek. Levélzete és érett termése kellemetlen poloskaszagot áraszt. Emiatt sok helyen nem nagyon kedvelik konyhai fűszerként, sőt poloskakapornak, vagy poloskafűnek is nevezik. Nyáron jelennek meg apró, fehér, halványan rózsás virágai, amelyek ernyővirágokat alkotnak. Április-májusban vessük el magvait 1 cm mélyen, 30 cm sortávolságra. Nem kell később egyelnünk, ha a magokat egymástól 15 cm távolságra vetjük. Különösebb törődést nem igényel.
A termését idejében gyűjtsük be, nehogy kihulljanak. Ha a mag barnás színű, akkor szedhető. Ekkor vágjuk le a virágzatokat, majd fejjel lefelé akasszuk fel és így szárítsuk meg, melyeket légmentes üvegbe elzárva egészben, vagy pirítva használunk. Az ételhez közvetlenül a főzés végén adjuk, hogy megőrizze jellegzetes aromáját.
A koriandert (Coriandrum sativum) levesek, saláták, káposztafélék, hal és húsételek fűszerezésére használhatjuk. A mézeskalácsok fűszerezésre is kiválóan alkalmas, ezeken kívül befőzésekhez, likőrök ízesítésre használják.
Virágernyői virágcsokrokban, ágyásokban is szépen mutatnak. De ne felejtkezzünk meg róla, hogy nem mindenki kedveli az átható illatát.
A koriandert emésztési panaszokra használjuk. Egy csésze teához 1-2 teáskanál koriandermagot forrázzunk le, és hagyjuk állni 10 percig. Köménymaggal vegyesen is készíthetjük. A rómaiak ecettel, korianderrel bedörzsölve tartósították a húsokat. A középkorban füves asszonyok a szellemi vágy felkeltésre bájitalokba keverték. Banki adatok: 11773360-00118293-00000000


Jelenlegi ára: 150 Ft

Az aukció vége: 2011-06-16 09:10
. Koriander mag,magok - Jelenlegi ára: 150 Ft

Fontos